Black Smoke - Holy Reptilian Mother (Utgitt 14. Februar)

Black Smoke er et firemanns-band fra Wroclaw, Polen. Denne inkarnasjonen av Sludge, Stoner Doom og Punk består av  Damian Śnieżek (vokal, sampling, synthing og ukulele),  Krzysztof Szczypka (gitar),  Gniewko Świątek (trommer) og Piotr Hucal (bass). De ga ut deres første utgivelse på høsten i 2015; EP’en "Fuck Society". Dette er deres første full-lengder. 

Platen åpner brutalt og veldig sludgy med "The Last Of Us". Vokalisten høres ut som en gneldrebikkje med rabies. Det er åpenbart et kompliment. Riffene er lekne og passe groovy. Det eneste minuset her er at låten er for kort. Ellers er det kanskje platens tøffeste låt. 

"Iron Lung" er litt raskere og mer trommedominert. Her er også gjestevokalist  Ozimir Gaslonsky med i lydbildet. Han benytter seg av god gammeldags Death Metal-vokal. Det blir en slags David & Goliat-kamp mellom vokalistene. Det fungerer godt.  

"Stormtripper! Shroomtripper!" begynner overraskende nok med lyden av ukulele og saksofon. Artig påfunn. Gjestemusiker Tomasz Stodolny står for saksofon. Utifra sporets tittel burde det være mulig å gjette seg til hvordan de kom frem til dette. Etter litt fortsetter de i vante trakter. Ganske kult, men denne gangen virker det litt kjedelig og uinspirert.

"Ethanol" brygges frem med kjærlighet for det onde og dystre. Dette er definitivt skivens mest fryktinngytende låt. Riffingen er råtten og fiendtlig innstilt. Om jeg skal være en smule kritisk, så synes jeg de burde kalt den for "Methanol" med advarselen "fører sannsynligvis til blindhet eller død". Om denne låten kom i flytende form, så hadde ikke jeg drukket den. Eller hadde jeg? Uansett skamfett. Jeg vil si at gjestevokalisten er låtens sterkeste ledd. 

"Connection Was Severed" starter med et lystigere riff, uten at dette på noen måte kvalifiserer som en lystig låt... Deretter sakkes tempoet ned på et nesten absurd nivå. Dommedag melder sitt inntog med andre ord. 

"Acid Is Not A Cheap Wine" er i større grad fuzzy og Stoner Doom-aktig i sin natur.  Her gjemmer det seg også elementer av Punk. Seigt er det også. Ellers inneholder den noe av problematikken som jeg påpekte under "Stormtripper! Shroomtripper!"

"Release The Cocken" fortsetter i Stoner Doom-territoriet forrige sang la til rette for, men her får de det skikkelig til. Stilig riffing, og vokalisten leverer på sitt mest intense.  Låten holder absolutt mål.

Dette gledelige musikalske svineriet avsluttes med tittellåten "Holy Reptilian Mother". Lytteren blir møtt av fargerike og psykedeliske lydeffekter, før den svevende saksofonen til Tomasz Stodoln inntrer. Jeg føler jeg ligger på en rosa sky, men det varer ikke lenge før jeg blir slengt aggressivt ned igjen på bakken med straffende Stoner Doom. Etter den søte kløe kommer den sure svie sies det. En av albumets sterkeste låter. Jeg liker at de starter og avrunder med skivens sterkeste spor. Det løfter liksom helhetsinntrykket. 

Jeg setter en sløyfe med bandets egne ord "Buy this shit on bandcamp!". 

7.5/10

Artist: Black Smoke
Plateselskap: BSFD
Lengde: 41:09
Spor:
1. The Last Of Us (02:26)
2. Iron Lung (04:55)
3. Stormtripper! Shroomtripper! (05:42)
4. Ethanol (06:20)

5. Connection Was Severed (05:02)
6. Acid Is Not A Cheap Wine (05:25)
7.  Release The Cocken (03:34)
8. Holy Reptilian Mother (07:41)

https://blacksmoke71.bandcamp.com/