Christmass - Vigil (Utgitt 12. Desember)

Christmass er et Funeral Doom/Sludge Metal-band Norilsk i Russland. De spiller mørksindig, atmosfærisk, tung og håpløs musikk. Andre band i samme sjanger lefler ofte med satan og det anti-kristne, men denne gjengen har bestemt seg for å lefle med krampus og anti-jul. Det eneste problemet med å kalle seg Christmass med krampus i spissen er at de kun kan gi ut plater i desember, men det er vel også poenget. Jeg finner lite informasjon rundt bandmedlemmer, men bandet har fått med seg et kor som heter The Morbid Tabernacle Choir. Ellers gjetter jeg at det dreier seg om en trio bestående av vokal, gitar, bass og trommer.

Albumet åpner med "Stille Nacht". Den er et hovespark i mellomgulvet. Sjelen tappes for alt som kan minne om juleglede, og det skjer så gradvis at det nærmer seg tortur. Når det kommer sånne beskrivelser fra meg kan du regne med at jeg mener det i positiv forstand. Vokalen er ufyselig, gitaren skitten og bassen er i kjelleren. Ca halvveis ut i låten skinner det en liten solstråle gjennom mørket, ved hjelp av koring og innslag av post-Metal. Det skaper en viktig kontrast. Man kan også høre utdrag fra velkjente julelåter i komponeringen. Det er et grep jeg liker. Lyden av kirkeklokker er også interessant og gir meg assosiasjoner til Black Sabbath. Denne låten og skiven generelt er det musikalske svar på Ebenezer Scrooge sin spøkelsesbaserte bad trip. Man må gjennom helvete for å se lyset.

"Past" begynner med overraskende varm og oppløftende koring akkompagnert av litt ukvemslyder som vitner om at det er ugler i mosen. Det varer altså ikke lenge før lidelse og død overtar lydbildet fullstendig. Riffet, lydeffektene og vokalen som møter meg lukter svovel. Minner litt om Sunn O)) der. Skrekkelig fett.

"Present" er mer en interlude enn en låt. Den består av en skikkelig creepy pianolinje, svak peisknitring og en ekkel hviskende stemme. Det er som tatt rett ut fra en juleslasher-film fra 80-tallet. God stemning.

Denne julegrisen slaktes ferdig med "Yet to Come". Låten handler om hvor drit alt kommer til å bli, mens de to forrige låtene handlet om hvor drit alt er og hvor drit alt var. Jeg bare antar det uten å ha lest låttekstene. Avslutningen ender opp som høydepunktet. Det liker vi. Riffingen som først slår inn kombinert med horroraktig piano gir meg assosiasjoner til bandet Acid Witch. Selv om sammenligningen stopper der. Denne låten bygger på det samme som resten av låtene på skiven. Tungt, fryktinngytende, kaldt og infernalsk. Utover går de imidlertid nærmere Post-Metal og melankolsk skjønnhet. Koringen trappes opp. Etter litt innser man at melodilinjene aper etter "Oh Holy Night”. Og det skjer på ekte dommedagsvis. Digger det. Vokalharmonien fra denne julelåten er her byttet ut med gitarharmoni. Gitaren synger låten om en kan si det slik.

Til det negative: litt for repeterende til tider og relativt ordinær riffing. Jeg blir ikke blåst vekk kan du si, men de gjør såpass mye fett og atmosfærisk med det de har at det egentlig kan tilgis.Tyngden de skaper hjelper også på.

8/10

Artist: Christmass

Plateselskap: Young Tobacco Records  
Lengde: 39:19
Spor:
1. Stille Nacht (09:40)
2. Past (05:46)
3. Present (03:29)
4. Yet to Come (10:04)

https://christmass.bandcamp.com/