Håndgemeng - Motorcycle Death Cult EP (Utgitt 14. Januar)

Håndgemeng er et firemanns-band fra Drøbak, Danmark som består av Martin Wennberg (vokal), Charlie Ytterli (gitar), Filip Wennberg (bass) og Ola Holseth (trommer). De rører rundt i en potent gryte med Stoner Metal, Sludge Metal og Hardcore. Bandet var i oppstarten noe nærmere hardcore, men har utvidet lydbildet raskt siden debutlåten i desember 2018.

EP’en åpnes av tittellåten "Motorcycle Death Cult". Den starter passende nok med lyden av en akselererende motorsykkel. Deretter blir man møtt med oppbyggingen av låtens gjennomgående riff. Man skjønner fort at dette kommer til å bli svett, fett og tett. Ellers er jeg overrasket over at vokalisten er sterkeste ledd på denne låten, og på resten av miniplaten. Det er uvanlig i disse sjangrene. Man hører tydelig inspirasjon fra hardcore og sludge i vokalisten. Musikalsk skriking på høyt nivå. Og når han synger rent høres det litt ut som rapping (tenk på bandet Fu Manchu). Trommene ligger også spesielt høyt kvalitetsmessig. Det betyr selvsagt ikke at jeg nedvurderer bassist og gitarist, de pumper tross alt ut skikkelig skitne og tunge instrumentallinjer.
Stemningsmessig får jeg følelsen av å sitte på en motorsykkel i full akselerasjon gjennom ørkenen. Om du eier en motorsykkel, så er jeg sikker på at du kan bruke denne låten som drivstoff. Dette er uten tvil miniskivens høydepunkt.

"Bohemian Groove" fremstår i begynnelsen mer "radiovennlig". Jeg mener ikke noe negativt med det. Det betyr bare at det har potensiale til å nå flere enn kun de spesielt interesserte. Låten fremstår egentlig ganske så variert sammenlignet med de to andre. Den kan deles inn i tre partier: et klassisk hard rock-parti med fint pophook (minner faktisk en smule om Kvelertak), et ørkenbasert Stoner Blues-parti som er godt innsmurt med musikalsk motorolje og til slutt "havarerer" motorsykkelen av en låt i et Hardcore nærmest Black Metal-parti. Utførelsen og samspillet innad i bandet er upåklagelig.

Det hele avsluttes med "The Devil Rides Out". Den starter opp med et veldig seigt, tregt og fuzzy riff. Dette holdes låten ut med økende tempo. Det er også det minst varierte sporet på miniplaten. Her ligger de nærmest tradisjonell Stoner. Ganske stilig, men det blir fort repeterende og monotont. Vokalmessig er det selvsagt på toppnivå.

Jevnt over er dette en meget sterk utgivelse med mye rockbart krutt. Kudos for at de blander inn ulike inspirasjoner. Det gjør det hele mer interessant for et godt utpult metaløre.

8.5/10


Artist:  Håndgemeng
Plateselskap: Selvutgitt
Lengde: 12:28
Spor:
1. Motorcycle Death Cult (05:29)
2. Bohemian Groove (04:14)
3. The Devil Rides Out (02:43)

https://handgemeng.bandcamp.com/