Hengestaur - Evige Straumar (Utgitt 23. September)

Hengestaur er et Black Metal-band fra Hordaland. De ble stiftet i 2016 av Andreas "Hesj" Hesjedal (vokal, trommer) og Eirik Hommedal (gitar, bass). Dette er da deres første singel. 

Det første som slår meg ved låten er hvor atmosfærisk den er. Den får tankene mine til å vandre mot det okkulte. Ikke mot det sataniske, men mer mot naturreligioner og det paganistiske. Lydbildet er lo-fi og mørkt, men samtidig fargerikt og oppløftende. Og dette er nettopp der "Evige Straumar" sin virkelige styrke ligger. Om jeg skal prøve å båssette vil jeg beskrive singelen som en slags krysning av Burzum, Wolves In The Throne Room og Deafheaven, men det blir også noe unøyaktig. Dette er en låt som snakker mer enn godt nok på egenhånd. Det er en låt som må føles, en teknisk analyse er ikke tilstrekkelig her. Stemningen utgjør hovedessensen for meg, og stemningen er gåsehudfremkallende etter mitt syn. 

Det instrumentelle samspillet er upåklagelig. Vokal, trommer, gitar og bass utfyller hverandre perfekt. Halvveis ut i sangen får vi servert et nedtonet akustisk parti akkompagnert av fuglelyder. Det blir på en måte prikken over i’en. Harmonien gir meg følelsen av å smelte sammen med omgivelsene. Jeg hører ingenting som kan tolkes negativt, selv om jeg prøver hardt. Jeg har hørt en del av deres demolåter og den slags, og selv om jeg har likt dem har de på ingen måte vært i nærheten av dette. Låtene er pregløse sammenlignet med singelen. Det er tydelig at de har funnet sounden sin nå. La oss håpe de fortsetter her. 

10/10

https://hengestaur.bandcamp.com/track/evige-straumar-2