Mammoth Storm - Alruna (Utgitt 28. Juni)

Mammoth Storm er en Doom Metal-trio fra Sverige. Disse forstenede trollene ble hogget ut av et fjell i 2012, etter å ha blitt utsatt for sollys. De ga ut debutplaten Fornjot i 2015. Bandet består av Daniel Arvidsson (vokal, bass), Christer Ström (gitar) og Emil Ahlman (trommer, orgel). 

Platen åpner tungt, bestemt og innbydende jævlig med låten "Giants". Det er som å høre vandrende kjemper tråkke i hjel mennesker. Perfekt låt for en eventyrlig misantrop som meg. Når det kommer til lydbildet har ingenting endret seg siden debuten, og godt er det. Gitar og bass overlapper hverandre på ypperlig vis. Trommeslagene hamres inn med full kraft og stahet. Det er som om bandet sine låter er designet for at man skal slippe alt man har i hendene når man lytter til dem. 

"Alruna" fortsetter i et mer melodisk og melankolsk terreng, uten å gi slipp på mammuttyngden. Det er heller ikke nytt for denne gjengen, men det er spesielt denne oppskriften som gjør Mammoth Storm til et så uforglemmelig Doom-band.  Låten åler seg fremover som en ål med eksistensiell angst. Det er bassen og trommene som holder grunnmuren, mens gitaren skaper uavhengige og vakre melodilinjer. Det er nesten som om gitaren fungerer som vokal. 

"Shores of the Dead" starter med kaotisk og fuzzy bass etterfulgt av marsjerende trommer, men det varer ikke lenge før resten av bandet kicker inn. Jeg tenker innledningsvis at dette er fett, men at den ikke opprettholder den høye standarden til resten av skiven. Etter maks 4 minutter får jeg mistanken min avkreftet. Det hele synker rett ned i dommedagskjelleren, og riffingen fremstår seigere enn seig.  Denne låten skiller seg ut fra andre Mammoth Storm-låter, og da tenker jeg vokalmessig. Her går vokalisten 100% Sludge Metal. Vokalisten grynter og growler. Det er skittent og utrolig tøft. Denne vokalstilen mestrer han nesten bedre (ikke at det er noe feil med hans sedvanlige stil selvsagt). 

"Raven Void" må være den tyngste og mest fuzzete låten på albumet. Den ligger nok på topp 3 over de tyngste Mammoth Storm-låtene noensinne. Bassen er fascinerende dyp og gitaren omfavner den som et varmt teppe. Trommene følger stødig med. En annen ting jeg legger merke til er hvor bra låten og platen er mikset. Ingenting ligger for høyt eller for lavt. Produksjonen er svært behagelig i mine ører. Lyden er tykk og brutal,  men med runde kanter. Vokalisten veksler også her mellom sin tradisjonelle vokal og Sludge-vokal. 

Dette episke dommedagsverket avsluttes med "Atra Mors". Dette er mest sannsynlig en av de mest melankolske og atmosfæriske låtene på platen. Den suger meg inn og slipper ikke taket før den er over. Akkurat som de fleste andre Mammoth Storm-spor. Dette er ikke det feteste sporet teknisk sett, men med tanke på stemning ligger den i toppsjiktet. Tilfredsstillende avrunding. 

Dette albumet er nøyaktig like bra som debuten, og jeg har derfor intet annet valg enn å gi full pott. 

10/10

Artist: Mammoth Storm

Plateselskap: Argonauta Records
Lengde: 41:58
Spor:
1. Giants (08:27)
2. Alruna (07:50)
3. Shores of the Dead (07:06)  
4. Raven Void (09:33)
5. Atra Mors (09:00)

https://mammothstorm.bandcamp.com/