Mang Ont - Maa Sarv (Utgitt 7. Januar)

Mang Ont er et psykedelisk stoner/doom-band fra Estland. De ble stiftet i 2011, men deres første fullengder "Võhk" ble ikke utgitt før 5. Juni 2017. Medlemmene består av Esko (gitar/drone synth), Hans (trommer) og Tarmo (gitar). 

Eposet åpner med en seiglivet jævel av en låt kalt "Buldolont". Man blir innledningsvis møtt med foruroligende buldring og fuzz, man kan også høre en mammut komme med noen velplasserte snabelutblåsninger i det fjerne. Det setter stemningen og hinter til hva som kommer. Etter litt får lytteren servert en relativt lystig melodilinje før det ender i stø kurs mot jordens indre. Det blir så tungt og bassete at man virkelig kjenner suget fra gravitasjonseffekten. Deilig.  

"Luumurdja" er samlet sett en bedre låt. Tyngden opprettholdes, men riffene er mer lekne, varierte og skumle. Det er mer groove her. Eller stonergroove om du vil. På mange måter er dette den perfekte krysning av stoner metal og doom metal. Jeg merker også nytteverdien av å ha flere gitarister. Ellers er trommene definitivt verdt å bite seg merke i. Lydproduksjonen er tykk og med mange lag. Det er ikke mye istid igjen etter denne musikalske lavaen... 

Platen avsluttes med  "Tundratuul". Det starter med en dommedagsdyrkende galopp. Jeg velger å betegne det som speeddoom. Det går selvsagt ikke lang tid før de  vender  snabelen hjemover i normalt tempo, det vil si alt for sakte. Denne låten fremstår også hakket mer psykedelisk enn de to andre, alt er dynket i en smaksrik suppe av fuzz, drone  synth og effekter generelt. Tommel opp. 

Dette er et album som burde tilfredsstille de fleste snabeldyr der ute. Selv om det kanskje ikke når høydene til deres forrige fullengder "Võhk" , så får vi likevel servert et herlig stykke doomkake. 

Det er bare å kaste seg over skiven med sjel og hjerte øyeblikkelig. Det er neppe en investering du vil tape på. 

8.5/10

Artist: Mang Ont
Plateselskap:  Mammutikoobas 
Lengde: 46:25
Spor: 
1. Buldolont (18:46)
2. Luumurdja (13:20)
3. Tundratuul (14:11)

https://mangont.bandcamp.com/