Orbiter - Lead Head (Utgitt 5. November)

Orbiter spiller god gammeldags rusblues. Bandet er oslobasert, og de ga ut debutplaten "Crooked" i 2016. Medlemmene består av Kim Rune Johansen (gitar, backing vokal), Ivan Reigstad (bass, vokal) og Pål G. Sivertzen (trommer, backing vokal).

EP'en åpner med låten "Lead Head". Som tittelen indikerer er den akkurat passe blytung. Den starter med lyden av skitten bass og oppbyggende trommer. Det hinter til at jeg har noe fett i vente. Og min spådom er helt korrekt. Eller kanskje jeg skal si feil med tanke på at låten tilfredsstiller mer enn forventet? Låten er som sagt tung, men likevel oppløftende, positiv og relativt rask. Dette er ikke Doom. For her er det partyfaktor, gledespredning og seksuell utstråling som er i høysetet. Fint at ikke all metal handler om å blåse hodet av seg selv eller andre si. Vokalen er smooth, men samtidig røff. Den kler det musikalske inntrykket meget godt. Instrumentalt sett er det klart Stoner Rock eller Stoner Metal, men låten består av et stødig boogiekomp som brer seg over låten. Det gir en ekstra sving. Bandet skulle kanskje gått i bane, men her treffer de meg midt i planeten.

"Goldenboy" overgår kanskje forrige låt. Her er Black Sabbath og Led Zeppelin klare holdepunkter. Vokalharmonien låter bra og den gir meg assosiasjoner til Ozzy Osbourne. Det jeg liker best med den er trommene. Teknikken fremstår organisk og leken. Mye av trommingen innen Metal blir ofte stiv med lite variasjon, men her er det løst og ledig. Stilen kan minne litt om John Bonham til tider uten at jeg kan sammenligne kvalitet selvsagt. Lydbildet er deilig, fyldig og klart. Riffingen er solid. Gitar og bass matcher hverandre fint. Det er faktisk ikke mulig for meg å påpeke noe negativt (selv om det sikkert er noen negative aspekter også). 

Denne musikalske episyklusen avsluttes med den noe svakere låten kalt "To the Sun". Den begynner rolig og balladeaktig, men tempo og intensitet bygges fort opp. Instrumentalt og vokalmessig er alt i sin skjønneste orden. Til tider låter det riktig så fett, men jevnt over fremstår det i overkant polert og poppet for min smak. Det er selvfølgelig forståelig at de vil ha noen låter som når lenger ut, men for min del kunne de droppet det. Det er absolutt hørbart, men ikke så mye mer. 

Nå har jeg ikke hørt særlig mye på Orbiter, men jeg får inntrykk av at dette er deres beste utgivelse til nå. Det er med andre ord bare å kaste seg over den.

8.5/10

Artist: Orbiter
Plateselskap: Vakuum Records
Lengde: 17:00
Spor:
1. Lead Head (05:29)
2. Goldenboy (05:26)
3. To the Sun (06:43)

https://orbiterrocks.bandcamp.com/