Sunn O))) - Life Metal (Utgitt 26. April)

Sunn O))) er et Drone Metal-band fra Seattle, Washington. De ble stiftet av Stephen O’Malley (gitar) og Greg Anderson (gitar, basstrommer) i 1998. De holder seg nærmere bestemt i et lydlandskap mellom Black Metal, Dark Ambient, Eksperimentell Metal og som nevnt Drone Metal. På denne utgivelsen har de endret retning, og bestemt seg for å frem en litt lystigere og varmere atmosfære (dette gjør de med stil uten å miste seg selv). Noe også skivens navn, Life Metal, reflekterer. Dette er altså ment noe humoristisk som motsetningen til Death Metal. Men det er ikke dermed sagt at de ikke har bena plantet i helvetes båkgård. 

Dette stemningsverket må selvsagt omtales i sin helhet, da man ikke kan behandle plater av Sunn O))) som musikk i tradisjonell forstand. Dette bør regnes som lydbasert kunst. Man kan for eksempel ikke dele et maleri i 4 biter og beundre dem hver for seg. Det ville jo bare vært respektløst ovenfor kunstneren. 

Denne oppvisningen i oppløftende dommedagsterapi åpner med skrekkslagen buldring og parodisk seig riffing i velkjent stil. Deretter løfter de det hele et steg nærmere himmelen og håpefull stemning. Denne beskrivelsen kan nok gi blodfansen en metallisk bismak av skepsis, men jeg kan bekrefte at denne skepsisen ikke kler resultatet. Denne nye retningen får dem til å minne mer om en av deres viktigste inspirasjonskilder, nemlig Earth. Det finner jeg bare positivt. Litt utover får lytteren introdusert en hviskende nærmest guddommelig kvinnevokal (
Hildur Guðnadóttir) som varmer et iskaldt Metal-hjerte som mitt. Den passer perfekt som sløyfe på denne gaven av episk lydmasse. Jeg liker retningen svært godt. 

Ellers er det lite variasjon i sikte, noe som selvfølgelig ikke bør komme som en overraskelse på dem som kjenner til bandet. En slags variasjon skapes ved at instrumenteringen går i bølger. Det gir en veldig hypnotisk, suggerende og drømmende tilstand. I hvert fall i hodet mitt. Deres forrige utgivelser er også hypnotiske, men på en mer grøssende og grufull måte.  Vokalen er kun tilstede i starten av skiven, resten vies kun til instrumentell massasje med happy ending. De har som alltid med seg et lite arsenal av gjestemusikere. Denne gangen har de med seg instrumenter som går langt forbi tradisjonell Metal. Vi snakker om elektrisk cello, (Hildur Guðnadóttir), bass, antikke cymbaler, (Tim Midyett) moog synthesizer (Tos Nieuwenhuizen) og pipeorgel (Anthony Pateras). 

Her gjør de i grunn som Om og Earth, de utvider uttrykket med alle nødvendige midler. Alle bandene har til felles at de startet med en betydelig mer simplistisk bakgrunn. Det er ikke vanlig at band som utvider i så stor grad samtidig klarer å beholde sitt originale uttrykk. Men dette takler de med glans, sånn sett kan man regne dette som en aldri så liten genistrek. 

Jeg anser det som en umulighet å skulle begi meg ut på å beskrive eller analysere hele dette albumets dybde. Det ville neppe ytet platen rettferdigheten den fortjener. Det ville i tillegg tatt latterlig lang tid. Dette er en av disse utgivelsene som ikke kan beskrives med ord. Den må bare føles og oppleves. 

Jeg kan nok trygt si at dette er deres beste skive siden Black One. 

9.5/10

Artist: Sunn O)))

Plateselskap: Southern Lord Records
Lengde: 68:54
Spor: 
1. Between Sleipnir’s Breaths (12:40)
2. Troubled Air (11:45)
3. Aurora (19:06)
4. Novae (25:24)

https://sunn.bandcamp.com/