Swamplord - Swamplord (Utgitt 2. Februar)

Swamplord er et grisetungt Stoner Doom-band fra Murom i Russland. De ble stiftet 2019. Dette er deres debut. Medlemmene består av Ilya Mitin (vokal), Konstantin Igonin (bass) og Sergey Chizhov. 

Dette musikalske sumpmonsteret åpnes med tungvekteren "Swamplord". Den begynner rett på sak. Lydbildet er seigere enn seigt. Det føles som å krype gjennom en sump rett og slett. Det er repeterende på hypnotisk vis. Riffingen er svært skitten og tung. Ilya Mitin veksler mellom hes og ren Stoner-vokal. Det låter passe fett. De stjeler heftig fra pionerene innen sjangrene de boltrer seg i (hvilket Stoner Doom-band gjør ikke det?) men det gjør ingenting når det høres såpass bra ut. Utover i låten drar de inn et veldig fengende synthparti. Det gjør resultatet ekstra vellykket i mine ører.

"Midnight Rites" åpner med et grisete Electric Wizard-aktig riff. Ingen aha-opplevelse, men likefullt fett. Plutselig slår vokalen inn, og mannen synger gåsehudfremkallende nydelig. Vokalen er klokkeklar og emosjonell. Den er på et slikt nivå at man nærmest glemmer det instrumentelle. Det instrumentelle fremstår middelmådig i forhold. Det skjer så og si aldri innen sjangeren, så det må bare hylles. Skivens høydepunkt.

"Stone Witch" er en skikkelig buldrefest. Riffingen er ikke veldig minneverdig, men den er bunnsolid og lydbildet er deilig og saftig. Vokalmelodien er som hentet fra låten "Dragonaut" av Sleep. Det er så likt at jeg betviler at det er tilfeldig. Kanskje det er en aldri så liten hyllest på gang? Etter litt roes alt ned og man blir møtt med leken cymbalporno. Selv om platen har sine svakheter helhetlig, så synes jeg de er flinke til å hente seg inn igjen på små musikalske finurligheter. 

"They Pray" renner videre ned i dommedagskloakken, og den stinker på den rette måten. Riffingen låter som vanlig bra, men det mangler noe variasjon og man glemmer fort strukturen i dem etterpå. Det er den eneste svakheten jeg kan finne i denne låten og på platen generelt. Jeg synes vokalisten og trommisen stikker av med showet i det store og hele. Her kjører de etterhvert koring på vokalen, og det er magisk. Det høres ut som en kult som synger en ukristelig salme. Jeg liker det.

Sumpmonsteret avsluttes med låten "Foggy Lady". Den begynner rolig og behersket ved hjelp av myk tromming og fin bass. Vokalen legges over på tilfredsstillende vis. Tyngden er erstattet med psykedelisk klimpring. Riffingen er denne gangen minneverdig, og man kan nynne det i ettertid. Deretter kommer tyngden og drar meg inn i et lite riffbasert eventyr. Instrumentalt sett er nok dette albumets høydepunkt, selv om det er enkelte ting jeg liker bedre i noen av de andre låtene. Det er mindre Doom og mer Stoner her. Det er en noe lystigere affære. Helt til slutt øker tempoet og drar det hele inn i varm Stoner Rock. Godkjent avslutning.

Sett skiven på og ta deg en tur i sumpene du også

8.4/10

Artist: Swamplord
Plateselskap: Selvutgitt
Lengde: 45:31
Spor:
1. Swamplord (14:31)
2. Midnight Rites (06:14)
3. Stone Witch (09:14)
4. They Pray (07:22)
5. Foggy Lady (06:28)
6. Forest Smokers (01:40)

https://swamplord1.bandcamp.com/releases