Tomorr - Tomorr (Utgitt 6. November)

Tomorr er et fandenivoldsk Doom/Sludge Metal (Rural Albanian Doom som de selv kaller det) fra Empoli i Italia. Bandet henter inspirasjon fra tradisjonell albansk musikk og tribale rytmer. Det ligger ikke tydelig på overflaten, men det er nok til at det gir en ekstra eksperimentell dimensjon. Dette er en trio bestående av vokal, gitar og bass. Medlemmene er Mostro, Chero og J. Meister (fant ikke ut hvem som tar seg av hva). Mesteparten av tekstene er på albansk. Dette er deres debutplate.

Introduksjonssporet "Kaba" er albansk folkemusikk med mye bass, feedback og fuzz. Det er ikke Doom, men det høres unektelig ut som det. Det er utrolig hva et lydbilde kan gjøre. Dette er uten tvil en smakebit som gir mersmak. Jeg kalle det albansk folkemusikk med metallisk bismak jeg.

"Vargmal" trekker lytteren ned i avgrunnen med stygg og seig Sludge av den gamle skolen. Lydbildet er akkurat som jeg vil ha det. Fyldig, basstungt og detaljrikt. Gitar, bass og trommer overlappes på tilfredsstillende bevis. Vokalen er også ganske så fet, selv om det dreier seg om typisk raspete Stoner eller Grunge vokal. Men men. Hvis det funket på 90-tallet, så funker det nå også. Det buldrer slik det bør buldre, men det albanske preget er ikke særlig tilstedeværende her, men det endrer seg ca halvveis ut i låten.

"Varr" fortsetter Sludgetradisjonen på tilfredsstillende vis. Her ligger de albanske røttene tydeligere i trommene. De eksperimentelle og tribale rytmene skaper en lekenhet som gir en forfriskende lytteropplevelse litt utenom det vanlige. Ellers er det en viss avstand mellom trommisen og resten av den musikalske besetningen. Trommene utmerker seg såpass at man nærmest mister interessen for resten av bandet, og det er ikke helt optimalt. Det er ikke en dårlig låt, men den kunne vært bedre.

"Grazing Land" utmerker seg som en av platens definitive høydepunkter. Den er tung, seig, skitten og stygg. Riffet treffer meg 100%. Det har en veldig suggerende og repeterende kvalitet over seg. Rifftempoet ligger ca i midten på Doomskalaen. Om man skaper et mørkt og tungt riff som kan gjentas nærmest i det uendelige uten at lytteren blir lei, så har man virkelig skutt dommedagskråken. Denne låtens hovedriff er nettopp et slikt riff. Utover det vil jeg si at alle instrumenter komplimenterer hverandre så det holder. Det er ingen avstand. Bandmedlemmene løfter hverandres kvaliteter opp. Det er først på denne låten foreningen av god gammeldags rævsparkende Sludge og tradisjonelle albanske rytmer er komplett. Meget godkjent. 

"Terra" begynner rett på sak med et balansert, oppbyggende og samtidig kaotisk møte med trommer og bass. Jeg får alltid nattsvermere i magen når jeg venter på et metallisk klimaks. Trommisen leker seg som vanlig, og det tar ikke lang tid før det blir servert et galopperende trommeparti av typen Black Metal. Jeg liker vokalen på låten og på platen generelt, men det er bandets desidert svakeste ledd. De hadde klart seg best uten vokalist i det hele tatt føler jeg.

"The 1000 Windows Village" starter med et nedtonet og avbalansert Stoner Rock eller Desert Rock-parti som drar meg tilbake på tidlig 90-tallet. Det er ikke originalt og det minner mistenkelig mye om Kyuss. Kanskje det er en liten hyllest? Uansett låter det bra. Deretter går det rett i kjelleren, og vi er tilbake på dommedagsskinnen. Den brutale og raske overgangen fra lystig og behagelig ørkenrock til djevelsk riffbasert styggedom får nakkehårene til å reise seg. Det er en digg følelse. Jeg er overbevist om at det er nøyaktig den følelsen bandet ønsker å frembringe i lytteren med denne låten. De benytter seg innimellom av en fuzzeffekt på gitaren som jeg finner interessant. Vokalen fungerer også klart bedre her enn på de forrige låtene. Melodilinjen og harmonien i vokalen fenger. Denne låten og allerede nevnte "Grazing Land" stjeler showet på dette verket...

Denne skiven inneholder noe av det bedre og mest forfriskende jeg har hørt innen Sludge og Doom i 2020. Jeg legger merke til visse svakheter, men jeg er storfornøyd med helheten. Spinn plate.

9/10

Artist: Tomorr
Plateselskap: Acid Cosmonaut Records

Lengde: 48:25
Spor:
1. Kaba (03:29)
2. Vargmal (08:01)
3. Varr (08:58)
4. Grazing Land (06:39)
5. Terra (04:54)
6. The 1000 Windows Village (16:23)


https://tomorr.bandcamp.com/releases