Underwing - Spirals (Utgitt 1. Juni)

Underwing er et Grunge-band fra Arendal. De ble skapt under føniks vinger i 2016 og ga ut sin debut samme år, EP’en "Kaela Upsweep". Bandet henter også mye inspirasjon fra andre sjangere som Stoner og Prog. Medlemmene består av Enyeto Kotori, Joachim Walle Michalsen, Thomas Myhren, Jesper Murphy og Magnus Christiansen. Jeg har dessverre ikke funnet noen informasjon på hvem som er vokalist og hvem som spiller hva.

EP’en åpner med låten "All Rise". Det låter fett. Det er som om 90-tallet slår meg midt i trynet for så å putte meg i en tidsmaskin mot min vilje. Det er altså umulig å ikke få assosiasjoner til heroinrockens gullalder. Det er noe litt uoppfinnsomt og identitetsløst over låten og miniskiven generelt, men sånn blir det vel gjerne når mimring og nostalgi står i sentrum?

"We Lie Awake" er tyngre og mer Stoner-aktig, det er også hint av Sludge og Prog i lydbildet. Det instrumentelle fungerer klart bedre enn vokal her. Det kan virke som vokalisten jobber mer for å låte mest mulig som en typisk Grunge-vokalist enn å faktisk skape en egen signatur. Det blir litt kjedelig. Det er også overraskende hvor lite variasjon de klarer å få ut av en såpass progressiv låt. Det er tydelig at de henter fra Alice In Chains og Tool , da burde man strengt talt forvente alt annet enn et gjesp. Det skal selvsagt ikke stå på musikalske ferdigheter, men det kunne vært så mye fetere.

"Spirals" tilbyr en mer streit tilnærming til Grunge, De fokuserer mer på denne berømte 90-talls atmosfæren. Det er altså stemning som står i høysetet fremfor teknikk. Rett før jeg kjenner kjedsomheten snike seg på snur de mot et grisefett riff akkompagnemirt av fantastisk teknisk tromming. Er dette det samme bandet? Tydeligvis. Hadde de bare holdt denne kvaliteten gjennom hele utgivelsen...

Denne mini skiven av varierende materiale avrundes med "Caveman". Dette er den mest Tool-inspirerte låten av dem alle. Dette må sies å være det beste sporet på miniplaten, sett bort i fra det orgasmiske kortvarige øyeblikket på tittellåten "Spirals". Trommisen er definitivt det sterkeste leddet. Når jeg tenker meg om er det trommisen som virkelig bærer EP’en..

Selv om jeg legger godviljen til er det vanskelig å beskrive dette som noe annet enn en middelmådig lytteropplevelse. Det er ikke sånn at jeg vil slå av når jeg hører på dette, og det er absolutt øyeblikk hvor jeg blir revet med. Alt i alt en helt ok utgivelse.

5/10

Artist: Underwing
Plateselskap: Pinecone Records
Lengde: 23:46
Spor:
1. All Rise (04:43)
2. We Lie Awake (05:42)
3. Spirals (05:15)  
4. Caveman (08:06)

https://underwingband.bandcamp.com/