USWA - Cold Spell EP (Utgitt 23. Januar)

USWA er et femmanns-band fra Helsinki. Denne mystiske skapningen befinner seg i en magisk heksegryte av Doom Metal, Folk Rock, Post-Rock med en liten dråpe Prog. De ble til på høsten i 2015. Noe som passer godt med tanke på deres høstlige musikalske preg. Medlemmene består av Petri Kiili (gitar/vokal), Nico Jurvanen (gitar), Johanna Vakkuri (fløyte/vokal), Antti Mustonen (bass) og Timothy Kühn (trommer). Dette er deres debut. 

EP’en åpner rolig og behersket med låten "Apart". Den begynner med et Folk-aktig og drømmende parti. Etter noen sekunder kan man høre lyden av fløyte. Jeg får følelsen av å vandre gjennom en skog i  et middelaldersk eventyr. Deretter inntreffer den harmoniske vokalen til Johanna Vakkuri som fort kunne blitt litt for pompøs. Men hun treffer godt. Den instrumentale delen er av høyt kaliber. Mot slutten blir det hele mørkere og Doomen melder sitt inntog. Det er akkurat passe fuzzy og tungt. Petri Kiili sin dødsvokal avrunder med frykt. Man kan selvfølgelig ikke vandre gjennom en mørk skog uten å møte på noen troll... 

"Captured" begynner seigt og treigt. Ca halvveis inn blir man møtt av et skikkelig beist av et riff. Relativt tradisjonelt, men usannsynlig fett. Dette er nok en av miniskivens høydepunkter. Man kan si at låten starter i motsatt ende av den forrige. Doom først, nedtonet Folk og Post-Rock til slutt. Begge vokalistene briljerer. Jeg liker det. 

"Disorientation" er nok det mest Folkbaserte sporet. Det starter rolig og blir gradvis mer intenst. Johanna serverer her EP’ens fineste og mest lekne vokalharmonier. Låten er også ganske Progressiv i sin fremtoning. Når fløytepartiet slår inn minner det en del om 70-tallsbandet Camel. 

Denne okkulte suppen tar slutt med det instrumentelle sporet "Forest". Forsåvidt artig at sangen heter Forest. Jeg føler jo at jeg har vært der hele tiden. Dette er Progressiv Folk på sitt absolutt beste. Låten fungerer som en tidsmaskin til det glade 70-tallet. Fantastisk atmosfære. Jeg får assosiasjoner til både Opeth og Camel. 

Om du er glad i høst, tykk atmosfære og musikalsk trollkraft er dette helt klart noe for deg... 

Gi denne jævelen en runde, din hedning! 

10/10

https://uswamusic.bandcamp.com/releases